top of page
Magnified Grass

‘De omzetgroei is in een jaar verdubbeld, maar de horizon is nog lang niet in zicht!’


Nieuwe productiehal voor StoneFlex geopend in Valkenswaard

Normeco in Valkenswaard, leverancier van duurzame voegmiddelen, heeft dit jaar nieuwe productiemachines in gebruik genomen voor het zelf ontwikkelde product StoneFlex. Directeur-eigenaar Jack Weijers leidt dit vakblad rond door de productiehal.


Normeco was al bekend in de markt als leverancier van het kant- en-klare eencomponent-epoxy-voegmiddel Aqua XP. Dit jaar is daaraan toegevoegd Aqua XP Premium, in vier verschil-lende kleuren. Dit product heeft een gelijk-matige kleur, doordat het zand van tevoren is gekleurd alvorens het tot voegmiddel is ver-werkt. In 2019 lanceerde het bedrijf StoneFlex, het voegmiddel dat razendsnel reageert, waar-door je het oppervlak direct na het activeren al kunt schoonspoelen.


Praktijkondersteunend

Dat het bedrijf constant nadenkt over het ondersteunen van de vakman in de praktijk, blijkt ook uit de uitvinding van de tools Voegmaatje en Twizzie. Met het Voegmaatje kan de hovenier van 2-10 mm voegen. Sinds april 2021 is dit hulpmiddel verbeterd: het schijfje waarmee wordt gerold over de lengte van de voeg, draait soepeler en is nog makkelijker verwisselbaar. Twizzie is een tool voor de verwerking van Aqua XP. Door middel van klemmen kan zowel de tuinslang als de sproei-kop makkelijk aan de steel van de trekker of de bezem worden vastgemaakt. Hierdoor kan de hovenier in één beweging water inzetten tij-dens het voegen, wat veel tijd bespaart.


StoneFlex

In zijn kantoor legt Weijers uit dat hij in samenwerking met TNO in Delft vijf jaar lang onder-zoek heeft gedaan, voordat hij voor StoneFlex de juiste combinatie van polymeren had gevonden waardoor de grondstoffen zich snel en duurzaam binden. In 2019 vond Normeco die combinatie; StoneFlex was geboren. Op het buitenterrein laat Weijers de werking van StoneFlex zien. Het voegmiddel moet tussen droge stenen worden toegepast ter voorkoming van een sluier. Een voordeel van het product is dat het snel reageert en uithardt. Hierdoor kan de hovenier al na een minuut spoelen, zo blijkt uit de demo. ‘Ik adviseer ieder-een om te werken met StoneFlex als de weersomstandigheden dat toelaten’, zegt Weijers. ‘Je kunt er van 1 mm tot 40 mm mee voegen. Het is voordeliger dan Aqua XP, kan razendsnel verwerkt worden en de eindkwaliteit is top. Daarnaast is het altijd handig om Aqua XP op de reserveplank te hebben staan, voor als de stenen nat zijn.’ Het bedrijf Stone base is sinds 2020 distributeur, Michel Oprey Natuursteen sinds 2021. Bij laatstgenoemde werken ook Duitse vertegenwoordigers; daarom is de gebruiksaanwijzing op de nieuwe StoneFlex-verpakking in vier talen.


NatuPad

Normeco levert sinds dit jaar ook NatuPad in bigbags en zakken van 20 kg. NatuPad is een halfverharding voor grindpaden, waar geen onkruid in groeit dankzij de 10 cm diepe, geheel uitgeharde onderlaag. Weijers: ‘Het is ideaal voor stroken, vooral onder hekwerken, want daar is vaak sprake van onkruidgroei. Met het onderhoudsvrije NatuPad ziet het er altijd schoon uit op een natuurlijke manier. NatuPad laat geen water door. Als het pad nat wordt, wordt het wat donkerder en met-tertijd kan er een beetje groene aanslag op komen.’


Normeco heeft vier jaar lang onderzoek gedaan naar verwerkingsmanieren. De fabrikant adviseert om NatuPad aan te maken met 10-15 procent water, waarna de binding in werking treedt. Vervolgens moet het product worden afgerold of afgetrild. Het oppervlak kan dezelfde dag al worden betreden en is na ongeveer een maand volledig uitgehard. De uitharding gebeurt van onderuit naar boven toe, zodat onkruidgroei meteen wordt tegen-gehouden.


Weijers toont een van de proefplots: ‘Hier hebben we een alternatieve verwerkingsmanier getest. We hebben het NatuPad niet, zoals voorgeschreven, van tevoren met 10-15 procent water aangemaakt, maar los neer-gelegd en met de sproeier natgemaakt. We zagen dat het veel langer duurde voordat het materiaal uitgehard was, maar vooral voor heel grote oppervlakken kan deze methode handiger zijn.’ Vlakbij de proefplot staat een steenkorf, waarvoor Normeco panelen van hoogwaardig roestvrij zink-aluminium-gelegeerde draad levert. Naast maatwerksteenkorven levert Normeco gaaspanelen op maat, haken en ringkrammen aan diverse klanten die zelf steenkorven maken.Productie

Normeco heeft de productie van StoneFlex in eigen beheer. Vanwege de groeiende vraag is de productie opgeschaald. Daarvoor is een nieuwe productiehal ingericht in Valkenswaard. Ook de loods van Normeco verhuist binnenkort; de nieuwe loods ligt op hetzelfde terrein als de productieruimte.


Weijers geeft een rondleiding in de productie-ruimte, waar wordt gewerkt met een systeem dat bestaat uit vier bunkers op een rij. Een takel tilt de bigbags met grondstoffen op en deponeert de inhoud in de bunkers. Onder de bun-kers bevindt zich een wegend gedeelte, waarop een silo wordt gezet die onder de bunkers door rolt. Zo worden de benodigde grondstoffen opgehaald, nadat de precieze tarragewichten in de computer zijn ingevoerd. Een ventilatie-systeem vangt stofdeeltjes op. In de tussentijd laat Weijers zien met welke toevoeging het pro-duct steengrijs wordt gemaakt.

Nadat alle grondstoffen verzameld zijn en de toevoeging in de silo is bijgevoegd, rijdt de 2000 kg zware silo naar een machine die met twaalf toeren per minuut een kwartier lang ronddraait om de inhoud te mixen. Tot slot wordt de silo in een halfautomatische verpakkingsmachine gezet. StoneFlex komt van de band rollen in 20 kg-verpakkingen, die hand-matig op pallets worden gestapeld. Weijers controleert een klaarstaande volle pallet. Hij checkt snel even of de verpakkingen stevig geseald zijn. ‘Als de temperatuur zo vaak wisselt als nu in april, reageert de sealwarmte daarop. We stellen de verpakkingsmachine daarop in, maar tussentijdse kwaliteitscontrole blijft van belang.’Export

In de loods heeft Normeco veel op voorraad staan. Weijers: ‘We willen mensen vlug kunnen helpen; als er een bestelling binnenkomt, willen we morgen kunnen leveren.’ Normeco levert in Nederland en België; distributeur Michel Oprey Natuursteen gaat ook de Duitse markt betreden met StoneFlex. Weijers wijdt er nog niet over uit, maar er zijn ook plannen om te exporteren naar een enthousiaste partij in Japan. Hij is blij met de verdubbelde groei van het afgelopen jaar, maar de horizon is wat hem betreft nog lang niet in zicht.


Auteur: Karlijn Raats / vakblad Hovenier


留言


bottom of page